Обладнання для пакування швидкопсувних продуктів
До швидкопсувних продуктів в більшості своїй відносяться продукти харчування, такі як м'ясо, риба, молочні продукти, снеки і т.д. Для того, щоб продукти зберігали свою свіжість і аромат у 3-5 і більше разів довше, ніж при звичайних методах зберігання, необхідно, щоб вони не вступали в контакт з киснем. Для цього їх вакуумируют або зберігають в середовищі інертних газів.
Зберігання в таких умовах дає наступні переваги:
- Продукти зберігають свою текстуру і зовнішній вигляд, так як мікроорганізми, такі як бактерії, дріжджі і цвіль не можуть розвиватися у вакуумі.
- Продукти не обвітрюються при зберіганні в холодильнику, тому що не контактують з сухим повітрям.
- Вологі продукти не висихають, тому що не контактують з повітрям, що поглинає вологу з них.
- Сухі, тверді продукти не зволожуються, так як не контактують з повітрям, з якого при інших умовах волога відбирається.
- Продукти з високим вмістом жирів і масел не стають згірклими, тому що там немає контакту з киснем.
- Непродовольчі товари захищені від корозії і вологи.
Для боротьби з анаеробними мікроорганізмами продукти можна зберігати в модифікованій атмосфері, середовищі, в якій кисень повністю або частково замінений інертними газами. Такий вид пакування має ще й ту перевагу, що вакуумом не роздавлюються контейнери, в які упаковуються продукти.
Вакуумні пакети і контейнери зазвичай виготовляються з багатошарових бар'єрних плівок. Для цього підбираються плівки з різних матеріалів, кожен з яких має властивість не пропускати через себе певні гази, сонячні промені та ін.