Обладнання для пакування швидкопсувних продуктів

До швидкопсувних продуктів в більшості своїй відносяться продукти харчування, такі як м'ясо, риба, молочні продукти, снеки і т.д. Для того, щоб продукти зберігали свою свіжість і аромат у 3-5 і більше разів довше, ніж при звичайних методах зберігання, необхідно, щоб вони не вступали в контакт з киснем. Для цього їх вакуумируют або зберігають в середовищі інертних газів. 

Зберігання в таких умовах дає наступні переваги:

  1. Продукти зберігають свою текстуру і зовнішній вигляд, так як мікроорганізми, такі як бактерії, дріжджі і цвіль не можуть розвиватися у вакуумі.
  2. Продукти не обвітрюються при зберіганні в холодильнику, тому що не контактують з сухим повітрям. 
  3. Вологі продукти не висихають, тому що не контактують з повітрям, що поглинає вологу з них. 
  4. Сухі, тверді продукти не зволожуються, так як не контактують з повітрям, з якого при інших умовах волога відбирається. 
  5. Продукти з високим вмістом жирів і масел не стають згірклими, тому що там немає контакту з киснем.
  6. Непродовольчі товари захищені від корозії і вологи. 

Для боротьби з анаеробними мікроорганізмами продукти можна зберігати в модифікованій атмосфері, середовищі, в якій кисень повністю або частково замінений інертними газами. Такий вид пакування має ще й ту перевагу, що вакуумом не роздавлюються контейнери, в які упаковуються продукти. 

Вакуумні пакети і контейнери зазвичай виготовляються з багатошарових бар'єрних плівок. Для цього підбираються плівки з різних матеріалів, кожен з яких має властивість не пропускати через себе певні гази, сонячні промені та ін.