Глобальна боротьба з пластиком в навколишньому середовищі і з його згубними впливами призводить до того, що величезна кількість підприємств намагаються перейти в своїх упаковках на використання вторинних або перероблених пластиків, тобто перейти на замкнутий цикл економіки. І деяким це вельми успішно вдається.

Три австрійські компанії, Starlinger Viscotec, Greiner Packaging і PET-MAN, об'єднавши зусилля, запустили виробництво стаканчиків для молока, какао і йогуртів, що поставляються в австрійські школи і дитячі сади, повністю з переробленого PET (rPET). На цих стаканчиках немає печатки або паперових носіїв. Після використання стаканчики щотижня забираються ліцензованою компанією з утилізації відходів, яка здійснює їх миття і подрібнення. Подрібнений матеріал очищається і обробляється компанією Starlinger Viscotec. На виході виходить rPET, який компанія PET-MAN переробляє в листи. З яких вже компанія Greiner Packaging шляхом термоформування робить все ті ж стаканчики для молока. Таким чином виходить повноцінний замкнутий цикл. Кришки для стаканчиків робляться з алюмінію або паперу і також йдуть в переробку.

Вартість таких стаканчиків приблизно така ж як і одноразових, виготовлених з полістиролу. При цьому викиди CO2 в порівнянні з виробництвом багаторазових скляних пляшок знижуються на 30%. Крім того, rPET стаканчики легші, для їх виготовлення потрібно менше матеріалу, а також менше енергії для їх подальшого очищення, ніж для скляної тари.

При цьому фасування продукції в подібну тару можливе на стандартному обладнанні для пакування в полімерні стаканчики і не вимагає під себе ніяких переробок.

Пілотний запуск цієї технології успішно пройшов на території Верхньої Австрії і тепер компанії ведуть переговори по розширенню проекту до національного рівня.

Використано матеріали сайту packaginginsights.com.