Пінополістирол, легкий, піноподібний матеріал із пластику, що використовується для транспортування крихких предметів, а також у термоізоляційних коробках, все більше піддається критиці та заборонам у всьому світі. Однак, щоб відмовитися від нього, цей матеріал потрібно замінити на щось подібне, але безпечне для екології.

У минулій статті ми розповідали про розробки австралійських вчених, які пропонують матеріал на основі міцелію грибів. Він екологічний, але недешевий і складний у масштабному виробництві. Сьогодні ж ми хочемо розповісти про американський стартап, який вже запропонував своє більш дешевше рішення, що легко реалізується для масштабного виробництва.

Компанія Cruz Foam розробила свою так звану піну Cruz, яка складається тільки з природних матеріалів: хітину, крохмалів та волокон, отриманих із сільськогосподарських відходів. Цікаво те, що хітин, який міститься в панцирах креветок та інших ракоподібних, а також екзоскелетах комах, вже відомий як добрий біопластик, але його використовували для створення біопластичних плівок, а не пінопластів.

Cruz Foam пропонує пінопластові гранули з натуральних матеріалів, які можна екструдувати і формувати в широкий спектр пакувальних матеріалів і контейнерів, причому на тому ж обладнанні, яке сьогодні використовується на заводах, що виробляють традиційні продукти з пінополістиролу. Нова піна легко розчиняється у воді, яку можна потім безпечно вилити на землю. Більше того, вона навіть не нашкодить тварині, якщо та випадково її з'їсть.

Компанія вже отримала фінансування від різних фондів приблизно на 27 млн. доларів і навіть представила свої розробки на ринку у вигляді кінцевих пакувальних продуктів. До середини 2023 року Cruz Foam мають намір вийти на перший етап масштабного виробництва нового матеріалу.

Використані матеріали сайтів cnbc.com, cruzfoam.com.