Гнучкі пластики, що використовуються для виробництва пакувальних пакетів - одна з найбільших екологічних проблем. Це пластик, який ніяк не переробляється і згубно діє на будь-яку екосистему, потрапляючи в неї. На жаль, замінити його у багатьох сферах використання вкрай складно чи дуже дорого. Однак нові розробки додають оптимізму.

Про одну з них зараз і розповімо. Йтиметься про каліфорнійський стартап Sway і розроблену ним технологію TPSea. Це термопластична смола з морських водоростей здатна замінити гнучкі пластики. Мабуть, найголовніше у цій технології – це її легка масштабованість та інтеграція у вже існуючі системи виробництва пластмас. Також істотним плюсом є дешевизна та швидка відновлюваність матеріалу для цієї смоли – морських водоростей, які до того ж не мають харчової цінності, як наприклад крохмаль, що найчастіше використовується для біорозкладних пакетів.

Sway пропонують до реалізації не тільки гранули смоли для виробництва, а й готову плівку TPSea Flex, яку можна використовувати для виготовлення якісної заміни поліетиленовим пакетам, пакетам для роздрібної торгівлі та обгорткам для харчових продуктів. Плівка має хороші показники термозварюваності, міцності та довговічності, має певні бар'єрні властивості та придатна для друку на ній. І найголовніше, її можна використовувати на існуючому пакувальному обладнанні без його модифікацій. Ну і звичайно, плівка є компостованою як у промислових, так і в домашніх умовах.

Нещодавно Sway отримала фінансування від інвесторів у розмірі 5 мільйонів доларів США, що дозволить розширити виробництво. Також технологією вже зацікавилася низка великих брендів США і її дуже тепло зустріли на виставці Biofabricate 2024, що відбулася у січні у Парижі.

Використані матеріали сайтів swaythefuture.com, packaginginsights.com.