На даний момент PET є матеріалом, що найбільш широко використовується для пакування напоїв. І хоча багато говориться про його подальшу переробку та циклічність, навіть у Європі реальний відсоток PET, що переробляється, дуже малий у порівнянні з його використанням. А про забруднення мікропластиками не говорить зараз тільки лінивий. І логічно, що багато хто шукає альтернативи PET.

Причому вимоги до альтернативного матеріалу дуже високі: він не тільки повинен бути придатний для вторинної переробки та використання, але й бажано, щоб матеріал був біорозкладним, виготовлявся з відновлюваної сировини, що не містить викопного палива, був нейтральним до викидів CO2, не конкурував із продуктами харчування або кормами та, щоб його переробка була дешевшою, ніж переробка PET.

І як не дивно, існують матеріали, які підходять під ці критерії відбору і вже в найближчому майбутньому можуть стати реальною альтернативою PET.

Перший матеріал – це PLA чи полімолочна кислота. В даний час виробляється з кукурудзи або цукрової тростини. Але вже є напрацювання з виробництва PLA під час переробки паперу та текстилю, з водоростей і навіть із метану та CO2. Він підлягає вторинній, дешевшій ніж у PET, переробці, а також біорозкладається. Крім того, PLA без наслідків розщеплюється людським організмом, тому часто використовується в медицині. Він чудово підходить для виготовлення пляшок для негазованої води, соків, молочних продуктів, проте зовсім не підходить для газованих напоїв.

Другою гарною альтернативою PET обіцяє стати PEF чи поліетиленфураноат. Зараз він виготовляється з сільськогосподарських культур, але глюкоза, що використовується в ньому, може бути також виготовлена також з паперової целюлози, наприклад тирси дерев. PEF навіть має кращі бар'єрні властивості від кисню та водяної пари ніж PET, що робить його відмінним матеріалом для пакування газованих напоїв. PEF має чудову здатність до механічної та хімічної переробки. Його недоліком є лише те, що він не біорозкладається, але і просто викинутий він проіснує значно менше, ніж PET.

Третім матеріалом, про який ми розповімо, є PHAs (полігідроксиалканоати). Це природні матеріали, схожі на целюлозу, крохмаль чи білки. Вони виробляються мікроорганізмами з будь-яких можливих залишків біомаси чи відходів, опадів стічних вод і навіть метану. За своїми властивостями матеріал схожий на PE або PP, але на відміну від останніх не заснований на викопному паливі, придатний для вторинної переробки та біорозкладаємо. Причому розкладається в природі він навіть кращий за целюлозу. Власне PHAs вже використовують для виробництва пляшок для негазованої води. Він також підійде для упаковки будь-яких негазованих напоїв із коротким терміном зберігання.

Як бачимо, реальні альтернативи PET є. І безліч людей працює над їх удосконаленням та економічною доцільністю їх впровадження у виробництво. З великою ймовірністю можна сказати, що ера PET в упаковці напоїв підходить до свого завершення.

Використані матеріали сайту packagingeurope.com.