Багато хто знає, що джутові мішки дуже популярні як упаковка для зберігання різних зернових. Це натуральний, дихаючий і одночасно дешевий і зносостійкий матеріал, який не вступає в жодні реакції з збереженим вмістом. Але і у джуту є істотний мінус - це властивість легко вбирати вологу і довго зберігати її в собі, що призводить до великих втрат урожаю.

Проблема давня і залишається актуальною у великій кількості сільськогосподарських регіонів. Але зовсім недавно команда Університету науки і технологій імені короля Абдалли (KAUST) в Саудівській Аравії запропонувала геніальне по своїй простоті рішення проблеми, яке вже при перших експериментах показало відмінні результати.

Дослідники обробили джут лугом, щоб зробити поверхню матеріалу шорсткуватою і змінити її властивості. А потім нанесли дуже тонкий шар свічкового воску. Отримані з такого матеріалу мішки тестували при відносній вологості 55-98% і моделюванні дощу. Експерименти зі зберігання зерна в оброблених джутових мішках тривали 2 місяці і показали, що вміст вологи в насінні знизився до 7,5% в порівнянні з зерном, що зберигалося в звичайних джутових мішках. Більш того, як наслідок меншої схильності впливу грибків і різних шкідників на зерно, його ефективність проростання збільшилася на 35%.

Самі мішки, оброблені воском, можуть повторно використовуватися для тих же цілей. А в разі непридатності для подальшого використання можуть бути перероблені в органічну мульчу і використані в сільському господарстві.

Отримані результати експериментів обнадіюють дослідників, проте їми ще мають бути проведені подальші перевірки ефективності нового матеріалу, його довговічності і вдосконалення способів нанесення воску на джут для можливості виходу на виробничі масштаби.

Використано матеріали сайтів packaginginsights.com, discovery.kaust.edu.sa.