Коронавірус продовжує вносити свої корективи в ділове життя всього світу. Багато публічних заходів, що сприяють обміну досвідом, встановленню нових зв'язків і зміцненню старих контактів, скасовуються і переносяться на досить віддалені терміни. Виставки, конференції ... При цьому величезні збитки несуть і власники виставкових центрів, і відвідувачі, і власники експозицій. Для когось це прямі збитки, для когось втрачені можливості і контакти. Але здається, що в умовах пандемії іншої альтернативи, крім перенесення заходів, немає. Або є?

Першою ластівкою віртуалізації своєї експозиції стала німецька компанія Windmöller & Hölscher (W&H), яка не стала чекати перенесених на весну 2021 року виставок interpack і drupa, а вирішила представити свої новітні розробки в прямому ефірі. Віртуальний захід Virtual EXPO, що минув цього літа та був ідеально організований всього за шість тижнів, мав дуже великий успіх. На демонстраціях машин, технічних сесіях і віртуальних зустрічах за час роботи Virtual EXPO було присутнє більше 2000 відвідувачів з 120 країн світу. Для зручності відвідувачів з різних часових поясів заходи проводилися в прямому ефірі тричі на день. Крім цього, пропонувалася можливість зустрічей один на один, індивідуальних і групових чатів.

Успіх Virtual EXPO мабудь і надихнув виставкову компанію Mesago Messe Frankfurt, коли було прийнято рішення замість повного скасування міжнародної виставки SPS 2020 перевести її в віртуальний формат і провести в обумовлені терміни. Ще на початку літа проведення виставки планувалося в звичайному форматі. Однак постійне погіршення ситуації з пандемією, змусила компанію змінити рішення. На даний момент віртуальна платформа SPS Connect, яка повинна забезпечити функціонування нового формату виставки і дозволити максимально зберегти можливості демонстрування і спілкування, перебуває на фінальній стадії розробки. Проведення віртуальної виставки планується на ті ж дати, коли повинна була проходити реальна виставка.