Не секрет, що в Європі молочна продукція, а особливо сири, є окремою категорією продуктів харчування, як з підвищеною складністю зберігання, так і зі стабільно високими цінами на неї. Також не секрет, що виробництво сирів – процес не швидкий, після нього залишається багато сироватки, яка є відходами.

І ось в Іспанії вирішили замислитись, як використовувати ці відходи за принципами економіки замкнутого циклу. Чотири великі організації у співпраці із двома компаніями-виробниками сирів отримали гранд від іспанського уряду майже на 600 тис. євро для розробок у двох напрямках. Першим і основним з них є винахід упаковки для сирів, активною складовою якої була б сироватка. Передбачається, що таке пакування зможе продовжити термін придатності сиру на 25-50%. Другий напрямок розробок – пробіотики на основі сироватки для додавання до кормів.

Як ми вже зазначили, у проекті беруть участь чотири учасники: AIMPLAS, ADM Biópolis, FEDACOVA (Федерація агропродовольчого бізнесу Валенсійського співтовариства) та Університет Валенсії. Кожен із них відповідає за певну частину розробки. Так, наприклад, AIMPLAS працює над рецептурою функціонального покриття, що містить сироватку як активний компонент з антимікробними властивостями, а Університет Валенсії робить свій внесок у вивчення цієї антимікробної активності.

Поки що проект на початковій стадії розробки. Однак, його величезний потенціал та можливості дають надію, що дослідження будуть проводитися максимально швидко та продуктивно. І що в найближчому майбутньому ми побачимо упаковку на основі сироватки, яка дає змогу перетворити відходи на корисну частину виробництва.

Використані матеріали сайтів aimplas.net, goorleans.com.