І неможливе – можливе! Особливо напередодні Нового року. Припускаємо, що саме так подумали засновники українського стартапу Releaf Paper, коли дізналися рішення Європейської комісії (ЄК) EIC Accelerator 2022, про те, що вони стали цьогорічними переможцями і отримують фінансування на суму 10 млн. євро для розвитку свого проекту.

Дійсно, українська компанія виграла грант у жорсткій конкуренції з більш ніж 6500 іншими малими та середніми компаніями з усієї Європи. Ми вже писали про їхню інновацію деякий час тому. Якщо коротко, то компанія розробила спосіб отримання целюлози зі звичайного опалого листя. Причому вони вже запускали виробництво паперу та картону на потужностях великих українських виробників паперу. Отримання гранду дає можливість компанії Releaf Paper запустити власні виробничі лінії.

Хочеться відзначити, що попри всі труднощі роботи в Україні в сучасних реаліях, у другій половині 2022 року компанія вийшла зі своєю паперовою продукцією на європейський ринок. А серед перших її клієнтів там були помічені такі гіганти як L'Oréal, Samsung, Weleda та Schneider Electric.

Листовий папір від Releaf Paper має кілька переваг, роблячи його дуже привабливим для упаковки різних товарів особливо в Західній Європі. По-перше, листовий папір повністю придатний для повторного використання і має період біорозкладання всього 60 днів. По-друге, викиди вуглекислого газу при використанні такої сировини нижчі на 78%. І нарешті, компанія, яка використовує такий папір, може сміливо говорити про свою безпосередню участь у збереженні лісів від вирубки.

Перша грантова частина проекту стартує у квітні 2023 року та розрахована на два роки. В цей час засновники обирають місце для майбутнього виробництва та починають розширювати команду. "Ми як ніколи близькі до мети запустити серію власних фабрик нового покоління, де створюватиметься папір майбутнього - папір Releaf", - говорить Валентин Фречка, один із засновників компанії.

Використані матеріали сайту packaginginsights.com.