1 червня Верховна Рада України прийняла закон про заборону розповсюдження пластикових пакетів. Спробуємо розібратися, як це рішення змінить наше життя і які ще зміни несе в собі цей закон.

Отже, згідно з законом, забороняється продаж і безкоштовне розповсюдження надтонких, тонких і оксорозкладних пластикових пакетів. Тобто практично всіх варіантів пакетів і пакетиків, до яких ми звикли в наших магазинах. За порушення встановлено досить істотний штраф, прив'язаний до неоподатковуваного мінімуму. На даний момент він становить від 8500 до 17000 грн за перше порушення, а за повторне - від 17000 до 34000 грн. Причому штрафи накладатимуться окремо на кожне виявлене порушення, тобто по кожному окремому магазину мережі наприклад. Заборона набуває чинності через 9 місяців, тобто з 1 березня 2022 року.

Є в законі невеликий виняток для надтонких пакетів зі стінками товщиною менше 15 мкм. Вони дозволені для поширення. Тоді і немає проблем, скажите Ви, будемо просто використовувати більш тонкі пакети. Однак не все так просто. У законі зазначено, що цей виняток діє тільки для пакетів, призначених для пакування і транспортування свіжої риби, м'яса і продуктів з них, сипучих продуктів, льоду і що поширюються в торгових точках як первинна упаковка. Крім того, ця норма буде діяти тільки до 1 січня 2023 року.

Що ж дозволено? Дозволяються біорозкладні пластикові пакети. Однак і тут закон вніс свої корективи. Тепер пакет буде вважатися біорозкладаним тільки якщо він відповідає національним і, що важливіше, європейським нормам утилізації способом компостування або біорозкладання. Повідомити покупцям про те, що пакет біорозкладаний повинне відповідне маркування, яке проставляється на кожному пакеті. І нанесення подібного маркування на пакети, можливо тільки при підтвердженій відповідністі цих пакетів європейським стандартам по біорозкладанню.

Ось такі складні, проте треба визнати корисні зміни принесе прийнятий закон в наші життя. І треба сказати, прийняття подібного закону було цілком очікувано, особливо в світлі останніх змін в європейському законодавстві та нових технологій в сфері упаковки, про багатьох з яких ми вже писали. Більш того, деякі українські компанії ще раніше зробили кроки назустріч цьому закону. Наприклад, в лютому цього року в магазинах мережі «АТБ» з'явилися картонні ящики для покупок, які виготовлені з переробленого матеріалу і потім легко утилізуються. А вже в березні на касах тих же «АТБ» з'явилися біорозкладні компостуємі пакети з кукурудзяного крохмалю. Ці приклади показують, що зміни є цілком реальними. А зміни, прийняті законодавчо, будемо сподіватися прискорять розробки більш екологічної упаковки і в нашій країні.