Вже досить довгий час виробники напоїв вирішують проблему групового пакування для різних паків. Традиційно паки з бляшанок і пластикових пляшок групують за допомогою термоплівки. Однак законодавство в Європі стає дедалі жорсткішим, а серед покупців зустрічається все більше прихильників екологічнішої упаковки. Обидва ці фактори змушують виробників шукати альтернативні рішення.

З'явилось пакування з картону, що з'єднує банки та пляшки у паки. З'явилися паперові ручки, які замінюють пластикові, що дозволяють переносити паки. Розробки ведуться у різних напрямках. Але, мабуть, найпростіше та найгеніальніше рішення запропонувала іспанська компанія Estrella Galicia, крупний виробник пива в Південній Європі.

Новий формат мультипакування названий компанією "No Pack" і складається тільки з клею. Власне, це лінія клейових точок, які наносяться на жерстяні банки та з'єднують їх один з одним. Зараз такий варіант розроблений для упаковки з 6 банок, найпопулярнішого в Південній Європі обсягу – 0,25 та 0,33 л. Розділяються банки досить просто: потрібно взяти упаковку так, щоб з кожного боку було по три банки, потім відокремити дві сторони упаковки, потягнувши їх за основи банок вгору. Виходять два мініпакування по три банки. І досить трохи провернути крайню банку, щоб вона повністю відокремилася. Можливо, наш опис процесу не зовсім зрозумілий. Але достатньо подивитися відео на сайті Estrella Galicia, щоб все стало напрочуд просто.

Так, це рішення не зовсім універсальне. Воно не підійде для більших за розміром паків банок, не підійде для пляшок. Але його використання хоча б для упаковок з 4, 6 і навіть 8 бляшанок різного об'єму, вже дуже суттєво вплине на зменшення використання гнучкого пластику в упаковках напоїв. Крім того, розробка цього формату упаковки дуже зацікавила одного з великих європейських виробників пакувального обладнання - компанію KHS. Саме з її допомогою іспанцям удалося реалізувати свою ідею.

Використані матеріали сайтів packworld.com, estrellagalicia.es.