Новина про дуже корисне відкриття прийшла до нас із Сінгапуру. Там, у Сінгапурському технічному університеті, розробили біорозкладну плівку для пакування харчових продуктів, здатну змінювати колір, коли продукт псується. Крім цього, вона ще має антибактеріальні властивості і здатна захистити продукт від мікробного забруднення.
Для виготовлення плівки використовуються харчові відходи, такі як кісточки авокадо, насіння дуріану та джекфруту. І саме кісточки авокадо забезпечують усі корисні властивості плівки.
Вони містять речовини, що дозволяють запобігти окисленню і зупинити зростання шкідливих бактерій, наприклад золотистого стафілокока. Крім цього, у кісточках авокадо є так званий персеорангін. Це з'єднання реагує на рівень рH середовища та змінює свій колір залежно від нього. Наприклад, коли морепродукти або м'ясо, упаковані в таку плівку, почнуть псуватися, упаковка змінить колір із прозоро-жовтого на темно-коричневий. Розумна упаковка спромоглася попередити про псування продуктів за два дні до того, як креветки змінили колір і почали видавати неприємний запах.
«Ми розробили нову харчову плівку, яка, як очікується, вплине на скорочення харчових відходів», - каже професор Вільям Чен, який керував дослідженнями.
Використані матеріали сайту ntu.edu.sg.