Не секрет, що широке розповсюдження і використання ПЕТ, які не розлагаються, є на даний момент дуже серйозною екологічною проблемою в усьому світі. Багато компаній намагаються по можливості скоротити використання пластиків в своїй продукції, але, на жаль, це завжди прийнятно. Але розробки не стоять на місці і ймовірно незабаром з'являться біопластики на основі ПЕФ як альтернатива ПЕТ. ПЕФ - це високоякісний повністю переробляємий пластик.

Фінський Центр технічних досліджень VTT в грудні минулого року запатентував технологію, що дозволяє використовувати сільськогосподарські відходи, що мають у своєму складі пектін, наприклад, апельсинові корки або жом цукрових буряків, як сировину для виробництва ПЕФ. Проривом в технології, якого досягли науковці VTT, є отримання стабільного проміжного продукту для виробництва 2,5-фурандікарбоновой кислоти, одного з мономерів ПЕФ, що дає можливість забезпечити високоефективний процес виробництва ПЕФ.

Крім можливості переробки пластики ПЕФ ще й мають більш високі бар'єрні властивості, що збільшує термін зберігання запакованих продуктів.

На даний момент VTT ставить перед собою завдання вивести отримані експериментальні розробки на рівень технологічної готовності, який дозволить виробникам легко перейти до виробництва ПЕФ.

«Найближчим часом ви зможете купувати апельсиновий сік в пляшках з апельсинової цедри. Нова технологія VTT забезпечує круговий підхід до використання потоків харчових відходів для виробництва високоякісного пакувального матеріалу для харчових продуктів і в той же час знижує викиди парникових газів», - каже професор практики Хольгер Пелерен з VTT.

Заміна виду пластику при цьому навряд чи торкнеться зміни тари, виробленої з цього пластика. А значить лінії по упаковці різних напоїв в пластикові пляшки підтвердять свою універсальність і виробникам напоїв не доведеться вносити істотні зміни в свої технологічні процеси.

Використано матеріали сайту vttresearch.com.