Компанія LanzaTech за підтримки та фінансування компанії Danone розробила технологію перетворення викидів, що містять вуглець, від металургійних заводів або газифікованих відходів біомаси в моноетиленгліколь (МЕГ), що є ключовим складником для ПЕТ, смоли, волокон і пляшок.

Вуглець уловлюється спеціальною запатентованою бактерією, яка перетворює викиди безпосередньо в МЕГ за допомогою ферментації, оминаючи потребу в проміжному етанолі. І хоча в природі немає організму, що виробляє МЕГ, використання компанією LanzaTech синтетичної біології та штучного інтелекту, дозволило зробити небувалий технологічний прорив. Комбінуючи та створюючи прототипи різних наборів ферментів, LanzaTech перепрограмувала свої бактерії, що виробляють етанол, на фіксацію вуглецю та переробку його в МЕГ. Пряме виробництво МЕГ було підтверджено в лабораторних умовах, а наявність МЕГ було підтверджено двома зовнішніми лабораторіями.

Нова технологія дозволяє уникнути декількох етапів обробки, необхідних раніше для виробництва МЕГ: перетворення етанолу в етилен, потім в оксид етилену, а вже потім в МЕГ. Компанія очікує, що при успішному масштабуванні прямий виробничий процес призведе до виробництва ПЕТ-пляшок та ПЕТ-волокон. Причому запуск масштабного виробництва передбачається вже найближчим часом. Ще у 2020 році L'Oréal уклала партнерську угоду з енергетичним гігантом Total та LanzaTech на створення косметичної пластикової упаковки з уловлених та перероблених викидів вуглецю, яку планується створити у комерційних масштабах до 2025 року.

Чи буде нова технологія мати успіх? Сміємо висловити думку, що так. І на цей сильний вплив чинитиме не лише екологічний аспект нових пластиків, а й можливість меншого використання нафтових ресурсів.

Використані матеріали сайту packaginginsights.com.