Біорозкладний компостований PLA вже далеко не новина, проте для його розпаду потрібні певні умови промислового компостування. Дуже невеликий відсоток розробників стверджує, що їх PLA придатний для домашнього компостування і це не завжди є реальністю.

Вчені з Тулузького інституту біотехнології та компанії Carbios вирішили підійти до вирішення цієї проблеми глобально. Вони представили PLA із вбудованими ферментами, що дозволяють матеріалу швидко саморозкладатися в умовах домашнього компостування. Найграндіозніше у цьому те, що було розроблено фермент, який витримує температуру плавлення PLA – 170оС. Далі, потрапляючи в умови домашнього компостування та метанізації, він руйнує пластик і робить це набагато швидше, ніж встановлені нормативами 26 тижнів і без виділення мікропластику або токсичних речовин.

Очікується, що нова розробка призведе до появи покоління пластикової упаковки, яка буде компостуватися за температури навколишнього середовища. Т.я. вважається, що PLA з ферментами залишається без пошкоджень при звичайному зберіганні, це робить його відмінним матеріалом для створення гнучких упаковок, наприклад для соусів, контейнерів для зберігання продуктів з коротким терміном придатності таких як йогурти, капсул для кави і т.і.

Нова розробка називається Carbios Active і не вимагає для свого використання внесення змін до існуючих виробничих ліній. Також його можна безпосередньо інтегрувати у процеси переробки пластикових матеріалів.

Carbios Active вже виготовляється на заводі у Франції. Існуюче виробництво здатне випускати 2500 тонн на рік цієї добавки. Це приблизно еквівалентно 50 000 тонн PLA із доданими ферментами на рік.

Використані матеріали сайтів carbios.com, packagingeurope.com.