Об'єднати цифрову інформацію і паперову - чи можливо це? Компанії Sappi and ISBC на ділі довели, що так. В результаті отримано продукт листової подачі, виготовлений на 100%-ній волокнистій основі з швейцарського матового паперу Sappi. RFID-чіпи компанії ISBC вбудовані в аркуші паперу, не впливаючи на поверхню паперу - вона залишається рівною і гладкою.

Папір Sappi для струменевого широкоформатного друку було обрано за його білизну, відмінні результати друку, а також за прекрасні показники опору подряпинам і волозі. Компанії повідомляють, що по друкованим властивостям «інтелектуальний» папір нічим не відрізняється від звичайного і не вимагає для роботи з ним спеціального обладнання. Потрібна інформація просто передається на вбудований в папір чіп: для подібного кодування компанія ISBC розробила спеціальну машину і навчальні матеріали.

Вже зараз можна сказати, що ця розробка має широкі перспективи для використання. Це і документи, що вимагають перевірки автентичності, наприклад, дипломи та сертифікати, і безконтактні квитки на різні транспортні засоби, подарункові карти і сертифікати магазинів, різні абонементи, карти-ключі, тощо. Навіть звичайним листівкам ця технологія може дати друге дихання шляхом інтеграції чіпа з інтерактивною URL-адресою.

Використання такого «чипованого» паперу в упаковці відкриває широкі можливості для виробників: від чіткого відстеження переміщення товарів до нових дизайнерсько-гральних рішень по залученню уваги покупця.

Використано матеріали сайтів sappi.com та packagingeurope.com.