Житомирський картонний комбінат продовжує дивувати своїми розробками з пошуку альтернативних джерел сировини для своєї продукції. Цього разу вони активно підтримали інновацію молодого українського винахідника Валентина Фречка, який запропонував робити папір з опалого листя.

У 2017 році Валентин, тоді ще звичайний учень звичайної школи Закарпаття, розробив революційну технологію, що дозволяє отримувати целюлозу з опалого листя. Трохи пізніше він запатентував свою розробку і заснував стартап RE-leaf PAPER. І ось, в жовтні 2020 року, за сприяння Жітоміркого картонного комбінату були проведені перші промислові випробування цієї технології. В результаті отримано 1,5 тонни паперу щільністю 90 і 100 г/м2 і товщиною 0,2 мм. Наступним етапом буде створення з цього паперу паперових пакетів, посуду і картону. І розробники дуже сподіваються на позитивні результати, які можуть зробити переворот в паперовій промисловості.

Це не перша розробка ЖКК по отриманню «альтернативної» целюлози. Нагадаємо, що в кінці 2019 року на комбінаті запустили цілу лінію з виробництва упаковок для яєць зі звичайної газонної трави. Крім цього ведуться дослідження по отриманню целюлози з кавової макухи і міскантусу.

Використано матеріали сайту cardboard.com.ua, сторінок в Фейсбуці Житомирського картонного комбінату, RE-leaf PAPER, Валентина Фречка.