В умовах, коли деревина все більше дорожчає, а з нею і відповідно картонно-паперова продукція, підприємства закономірно починають шукати альтернативи деревині для виготовлення паперу. Британська компанія Test Valley Packaging у партнерстві з envoPAP пропонує своїм клієнтам нову розробку – картонну упаковку та папір RAW, виготовлені з відходів цукрової тростини.

Як заявляє компанія-виробник, виробничий процес по енерговитратам зіставний з виробництвом традиційної маси з деревини, з якої надалі і роблять папір та картон. При цьому як джерело целюлози використовуються сільськогосподарські відходи, які виробляються у великих кількостях у деяких країнах і раніше просто викидалися.

У компанії Test Valley Packaging вже пропонують до реалізації картонні коробки, поштові конверти та папір для друку, виготовлені з відходів цукрової тростини. Продукт вже пройшов незалежні випробування та підтвердив свою відповідність тим же стандартам, що і картон та папір на основі з деревини. Упаковка RAW може бути як у коричневій, так і в білій обробці та демонструє зразкову якість друку.

Це не єдина технологія альтернативи до деревної целюлозі. Раніше ми вже писали про український стартап Releaf Paper, який пропонує виробництво паперових виробів з опалого листя. Цей проект нещодавно став фіналістом премії Sustainability Awards 2022, отримав солідне фінансування і вже запустив інтернет-магазин для міжнародних клієнтів.

Крім цього, цікавий варіант пропонують вчені з Університету штату Орегон, які розробили упаковку з формованої целюлози з 20-30% вичавки, що залишається при виробництві яблучного соку.

Використані матеріали сайтів testvalleypkg.co.uk, packagingeurope.com.