Виставка FachPack 2021, що проходить зараз в Німеччині, вже встигла порадувати цікавими інноваціями. І в цілому підтвердила, що в найближчому майбутньому все більше паперу буде затребуване для створення упаковок. Так, відразу дві компанії представили дуже цікаві розробки паперової упаковки.

Одна з найбільших компаній з виробництва паперу і упаковки Mondi спільно з виробником пакувального обладнання Rovema представили на виставці пакети типу «подушка», виготовлені з крафт-паперу Mondi. Використовуючи при виробництві паперової упаковки «дуже тонкий шар полімерного матеріалу», Mondi заявляє, що може забезпечити оптимальні механічні та герметизуючі характеристики, гарантуючи при цьому можливість вторинної переробки матеріалів як звичайного паперу. При цьому виробники орієнтуються насамперед на пакування заморожених і свіжих продуктів харчування. «Ми бачимо великий потенціал в найближчі роки по заміні пластикової упаковки більш екологічними рішеннями з паперу» - каже Сільвія Ханзелова, керівник групи з виробництва функціональних паперів Mondi.

Чи є новий, паперовий матеріал універсальним для пакувального обладнання і чи можемо ми відразу без проблем замінити свої плівки на новий матеріал? На жаль, легкий перехід з пластикових пакетів на альтернативні паперові доступний не для всього пакувального обладнання. Але компанія Mondi обіцяє вирішити це питання при конкретних до них зверненнях. І такий досвід у них вже є. Зовсім недавно Mondi надало шведському виробнику ковбас HKScan бар'єрний папір, що дозволяє пакувати ковбасні вироби в пакет-подушку з паперу без технологічних змін в пакувальних лініях. Продукт при цьому зберігає всі свої якості, а упаковка, що складається в основному з паперу, придатна для подальшої переробки.

Інший варіант паперової упаковки представила австрійська компанія Coveris, яка спільно з виробником паперу Brigl&Bergmeister, розробила новий пакувальний матеріал PaperBarrier Seal. Цей паперовий матеріал зроблений таким чином, щоб підходити до стандартного пакувального обладнання, такого як пропонує наша компанія, не вимагаючи для себе технічних змін. Тут виробник орієнтується в основному на пакування сухих продуктів, таких як сухофрукти, крупи, солодощі, макаронні вироби і т.і. PaperBarrier Seal буде доступний в трьох варіантах з різними бар'єрними властивостями: захистом від вологи, повітря, жиру і мінеральних масел. А так як матеріал створений повністю на паперовій основі, то і вдруге перероблятися може на лініях з переробки папіру.

Використано матеріали сайтів mondigroup.com, packaginginsights.com, coveris.com.