В останні роки ЄС серйозно стурбований екологічністю упаковки та питаннями її переробки. Днями Європейським парламентом ухвалено новий законопроект, який регулює норми та обсяги упаковки вже на найближчі 5 років. То що ж чекає на Європу, а можливо й нас з вами у 2030 році?

Отже, перш за все, згідно з новим законом, починають працювати правила щодо скорочення упаковки (5% до 2030 року, 10% до 2035 року та 15% до 2040 року). Нормативи стосуються всіх країн ЄС та належать передусім до кількості відходів пластикової упаковки. Виробники та імпортери повинні будуть забезпечити мінімізацію ваги та обсягу упаковки.

Деякі види одноразового пластикового пакування будуть заборонені з 2030 року. До них відносяться упаковка для необроблених свіжих фруктів та овочів, упаковка для продуктів харчування та напоїв, що розливаються та споживаються в кафе та ресторанах, порційна упаковка (наприклад: приправи, соуси, вершки, цукор), міні-упаковка для туалетного приладдя та дуже легкі пластикові пакети (менше 15 мікрон).

Забороняється використання PFAS в упаковках, що контактують із харчовими продуктами. Кінцевим продавцям напоїв та їжі на винос необхідно буде запропонувати споживачам можливість приносити свою власну тару. Крім того, 10% цих товарів до 2030 року мають продаватися у багаторазовій упаковці.

Згідно з новими правилами, вся упаковка (за винятком легкої деревини, пробки, текстилю, гуми, кераміки, фарфору та воску) повинна підлягати вторинній переробці за дотримання суворих критеріїв. Встановлено також мінімальні цільові показники з вмісту пластикової упаковки, що переробляється, і мінімальні цільові показники з переробки за вагою пакувальних відходів. До 2029 року 90% одноразової пластикової та металевої тари з-під напоїв (до трьох літрів) доведеться збирати окремо (за допомогою систем повернення застави чи інших рішень, що забезпечують досягнення мети зі збору).

Поки що неясно, як перевірятимуть нові нормативи. Однак, припускаємо, що за найближчі 5 років перехідного періоду буде проведено всю додаткову роботу та прийнято необхідні законодавчі рішення. Також, здається, на нас чекає ще багато інновацій у сфері упаковки та її переробки.

Використані матеріали сайту packaginginsights.com.