Сьогодні ми розповімо Вам про цікаву інновацію, яка, на перший погляд, не має відношення до упаковки. Однак, насправді, вона здатна зробити невелику революцію і дозволити заощаджувати величезну кількість пакувального матеріалу, і місця при перевезенні і зберіганні кінцевого продукту. Заінтригували? Тепер розповімо докладніше.

Дослідники Єврейського університету в Єрусалимі розробили унікальну технологію виробництва макаронних виробів, які можна заздалегідь запрограмувати на певну зміну форми при варінні. Тобто, всі макарони виготовляються із спеціального тіста плоскими та прямими, а при зануренні в окріп збільшуються в обсязі та змінюють форму. При цьому майбутня форма такої пасти дуже варіативна – вона може бути закрученою, спіралеподібною, трубчастою, тощо.

Що ж ця технологія означає для сфери упаковки? Насамперед величезну економію. Адже тепер не потрібно буде «пакувати повітря», якого вистачає при пакуванні будь-яких фігурних макаронів. Пенне, конкільйони, каннелоні, всі форми, відмінні від плоскої, упаковуються з величезною втратою корисного простору в упаковці. Тепер із цим можна буде покінчити. Тонкі та плоскі листи пасти легко та економічно упаковуються та транспортуються.

Треба зазначити, що про подібну розробку Массачусетський технологічний інститут (MIT) розповів ще в 2017 році. Проте, вона була технологічно трудомісткою, із залученням 3d-принтерів і не отримала підтримки та застосування. Розробка ж, представлена в Єрусалимі, не вимагає 3d-друку та анонсована як проста та недорога у виробництві.

На даний момент ізраїльська компанія з передачі технологій Yissum зацікавилася цією розробкою та шукає інвесторів для подальшого її масштабування.

А поки нова технологія залишається лише технологією і не запущена у широке виробництво, з обладнанням для фасування та пакування всіх традиційних макаронних виробів можна ознайомитись тут.

Використані матеріали сайтів packagingeurope.com, yissum.co.il.