Наприкінці минулого року чимало дискусій породило рішення Франції щодо заборони пластикової упаковки для великої кількості овочів та фруктів. Противники даного рішення засновують свої доводи на тому, що і так величезна кількість продуктів харчування потрапляє на звалища, а без захисної упаковки багато овочів та фруктів взагалі ледь потраплятимуть на прилавки магазинів.

Одне з можливих рішень цієї проблеми пропонує швейцарська компанія Empa, яка при співпраці з Lidl Switzerland розробила захисне целюлозне покриття для свіжих овочів і фруктів на основі звичайної макухи. Нагадаємо, що макуха – це твердий залишок, який виходить після видавлювання соку із фруктів, овочів чи рослин, тобто повністю природний та в загальному сенсі їстівний матеріал, що вважається сільськогосподарськими відходами.

Дослідники лабораторії Empa змогли переробити ці вичавки на фібрильовану целюлозу. Продукт можна занурювати в розчин целюлозного волокна або розпорошити розчин над продуктом, наносячи рівномірне покриття. За словами представників Empa, покриття нетоксичне і може бути використане без шкоди здоров'ю, а майбутні дослідження можуть навіть дозволити включати в покриття такі добавки, як вітаміни або антиоксиданти. І звичайно, покриття легко змивається. Проте, продукти з покриттям довше залишаються свіжими завдяки меншій втраті вологи та захисту від забруднюючих речовин. Наприклад, термін зберігання бананів та огірків збільшився щонайменше на тиждень порівняно з невпакованими продуктами.

Проект із розробки ще не закінчено і активно підтримується мережею супермаркетів Lidl Switzerland. Загальною метою обох партнерів зараз декларується використання целюлозного покриття в 150 супермаркетах Lidl по всій Швейцарії з можливим розширенням при успішних показниках.

Використані матеріали сайтів empa.ch, packagingeurope.com.