Ну що може бути краще: випив стаканчик кави, потім ним же закусив і пішов далі у справах? Відразу й pбадьорився і підкріпився. Причому це вже не фантастика. Такий проект існує та готується до масового запуску.

В Індійському технологічному інституті Руркі дослідники створили їстівну склянку для кави. Вона здатна утримувати гарячий напій щонайменше до 60 хвилин без розпаду, а холодний до трьох годин і більше. Виготовляється це диво із проса кодо. Це основний матеріал, звичайно. Крім нього додаються рафінована пшенична мука для забезпечення структурної цілісності, натуральна гуарова камедь як сполучна речовина, цукор для поліпшення смаку та порошок гібіскусу для посилення антиоксидантних властивостей склянок.

Склад їстівних склянок досить поживний. Просо кодо є багатим джерелом білків, харчових волокон та багатьох мікроелементів, таких як кальцій, залізо та вітаміни групи B. А антиоксиданти, що з'являються з додаванням гібіскусу, знижують ризик багатьох захворювань, таких як серцево-судинні захворювання та рак.

Єдиним недоліком цих склянок можна вважати те, що, будучи по суті продуктом харчування, вони самі потребують упаковки і мають свій термін придатності. Однак розробники кажуть, що в лабораторії упаковали їх у фольгу з поглиначем вологи і термін придатності при цьому становив до трьох місяців.

«Орієнтовна вартість однієї склянки, виготовленої в лабораторних масштабах, становить приблизно 0,03 долара США.» – каже професор Кіртірадж К. Гайквад, доцент кафедри технології упаковки на кафедрі паперової технології Індійського технологічного інституту Рурки. «Однак ми вважаємо, що вартість буде значно знижена при великомасштабному виробництві для комерційного застосування». Вже зараз тривають переговори з декількома зацікавленими компаніями щодо масштабування виробництва. Також подається заявка на ліцензування продукту та технології.

Використані матеріали сайту packaginginsights.com.