Останнім часом у новинах світу упаковки все більше почала з'являтися інформація про розробки у сфері біопластиків. Одна наукова лабораторія США зовсім недавно отримала навіть великий гранд на подібні розробки. Однак те, про що ми зараз хочемо розповісти – це навіть не біопластик, це зовсім новий матеріал, який у певних видах упаковки цілком здатний замінити собою пластик.

Все починається з органічних відходів, які розщеплюються та поєднуються з міцелієм, кореневою системою грибів. Потім ця маса поміщається у форму, необхідну замовнику, і залишається у теплій темній кімнаті на тиждень. За цей час міцелій створює свою повітряну павутинну структуру, яка набуває потрібної форми та міцності, а також білу та гладку поверхню. Органічні відходи майже повністю розщеплюються міцелієм. Потім Myco-Materials, так називається новий матеріал, піддається повітряному сушінню та термообробці для створення інертних пакувальних продуктів.

Цей матеріал був розроблений та активно розповсюджується зараз в Австралії, його виробництвом займається компанія Fungi Solutions. Найголовнішою перевагою Myco-Materials виробники називають його повне біопоходження та подальшу повну переробку шляхом компостування, включаючи домашнє. Це дуже точно вписується у глобальні національні цілі Австралії, де вирішили відмовитися від усієї одноразової пластикової упаковки вже до 2025 року.

Судячи з характеристик, цей матеріал відмінно підійде для пакування крихких товарів типу електроніки, скла, кришталю тощо. Зрозуміло, що матеріал навряд придатний для великого масштабного виробництва. Однак, його використання для упаковки брендових, преміальних товарів може зайвий раз не лише підкреслити статус продукту, а й додати балів компанії як прихильнику екологічних пакувальних рішень.

Використані матеріали сайтів packaginginsights.com, fungisolutions.com.au.