Незабаром має пройти Асамблея ООН з навколишнього середовища, на яку очікувано зберуться політичні лідери великої кількості країн. І напередодні цієї події понад 70 великих підприємств та фінансових установ опублікували заяву, що закликає до укладання масштабного, всеосяжного та юридично зобов'язуючого договору про забруднення пластиком. Примітно, що заяву офіційно схвалено такими гігантами як Coca-Cola Company, Mondelēz, Mondi, Nestlé, Procter & Gamble, PepsiCo, TOMRA, Unilever та іншими.

У заяві стверджується, що новий договір ООН має встановити загальні високі стандарти, яких мають дотримуватися всі країни, та стимулювати перехід до економіки замкнутого циклу для пластмас у всьому світі. Крім того, ініціативна група заявляє, що договір ООН необхідний, щоб забезпечити взаємодію урядів, бізнесу та громадськості для створення успішної на практиці та в масштабі економіки замкнутого циклу. Компанії також визначають потребу в «надійній структурі управління», яка забезпечує дотримання державами-членами ООН стандартизованих визначень та параметрів, а також підтримує різні країни та галузі, які потребують додаткової допомоги у здійсненні необхідного переходу.

Ендрю Морлет, генеральний директор Фонду Еллен Макартур, говорить про цю заяву: «Сьогодні вперше так багато провідних компаній зібралися разом і закликали до укладання надійного договору, що юридично зобов'язує; такого, який встановлює загальні правила та положення, встановлює рівні умови та створює умови, необхідні для надання скоординованих глобальних рішень. Ця заява надсилає потужний сигнал політикам про те, що тепер вони мають безпрецедентну можливість зломити ситуацію із пластиковим забрудненням».

Після прочитання такої новини, резонно запитати: «Як це може вплинути на нашу реальність?» В найближчій перспективі ніяк. Насамперед ще й тому, що прийняття та підписання такого договору справа не швидка. Проте, вже можна зробити висновки про настрої великого світового бізнесу щодо пластикової упаковки, а також стрімкого розвитоку найрізноманітніших розробок як щодо вторинного використання пластику, так і повної його заміни.

Використані матеріали сайту packagingeurope.com.