Нещодавно дослідники з Вашингтонського університету розповіли про свою новітню розробку – біопластик зі спіруліни. І при тому, що подібні дослідження проводилися і раніше і не дійшли до кінцевого виробництва, нове виглядає дуже перспективним.

Почнемо з того, що новий біопластик є компостованим. Тобто він розкладається за умов домашньої компостної ями за три-чотири тижні як звичайна бананова шкірка. Цим він вже сильно відрізняється від існуючих біопластиків, які в своїй масі необхідно відправляти на спеціальне компостуюче підприємство для подальшого розкладання. При цьому новий біопластик підходить і для вторинної переробки. Ба навіть, дослідники називають вторинну переробку більш оптимальною для даного матеріалу, а його здатність до домашнього компостування – швидше за приємний бонус для спрощення життя покупців, що робить матеріал екологічнішим.

За розповідями розробників новий біопластик зі спіруліни відрізняється від попередніх суттєво більшою міцністю та жорсткістю, що уможливлює його використання, наприклад, для одноразового пакування, посуду, пляшок. Крім того, спіруліна має вогнетривкі властивості – при впливі на неї вогню, той миттєво самозагасає. Цю водорість вже розводять на спеціальних фермах у великих кількостях для використання у різних галузях. А її здатність поглинати при зростанні вуглекислий газ робить підприємства щодо її розведення вуглецево-нейтральними або навіть вуглецево-негативними.

І "вишенькою на торті" цього дослідження стала можливість його виробничого масштабування з використанням уже існуючих ліній з виробництва пластиків. Справа в тому, що розробники використовували порошок зі спіруліни, впливаючи на який тиском і температурою набували різних форм у процесі, аналогічному виробництву звичайних пластиків.

Проте команда дослідників попереджає, що біопластик ще не готовий до промислового використання. Незважаючи на міцність, матеріал залишається крихким та чутливим до води. Тому роботи щодо його удосконалення тривають. Головною своєю метою дослідники називають створення низки біопластиків, адаптованих до різноманітних застосувань і максимально схожих на існуючі пластики на нафтовій основі.

Використані матеріали сайтів packagingeurope.com, packaginginsights.com.