Відомо, що картонні упаковки соків і молока вкрай погано підлягають переробці через свою багатошаровість і відмінності в структурі шарів. І в найближчому майбутньому це загрожує серйозно ускладнити життя європейським виробникам. Однак британська компанія Zotefoams схоже готова надати повноцінну альтернативу бар'єрній картонній упаковці.

Зовсім недавно вони представили свою розробку ReZorce - переробну бар'єрну упаковку для харчових продуктів і напоїв з мономатеріала HDPE. Це поліетилен високої щільності з невеликими домішками, що не впливають на його подальшу переробку. Він широко використовується в багатьох упаковках, наприклад, пляшках для молока.

Однак Zotefoams для можливості зіставлення ReZorce з картонною упаковкою за властивостями повністю змінили структуру матеріалу, що використовується. Замість моношару вони використовують багатошарову пінисту структуру пластика, яка і забезпечує потрібні бар'єрні властивості. І саме така структура дозволяє згинати пластик і надавати йому потрібну форму. Однак це, як і раніше залишається саме пластик, повністю придатний для вторинної переробки. Більш того, після переробки його також можна використовувати для виробництва цієї ж упаковки.

Однією зі складностей, які постали на шляху розробників, стала специфіка нової поверхні - її шорсткість, схожа з шорсткістю апельсинової кірки, яка робить друк на ній вкрай важкою. Але і цю проблему практично вдалося усунути - технологія ще на стадії розробки, але питання остаточно вирішиться протягом найближчих декількох місяців. Після чого почнеться стадія комерціалізації проекту.

Використано матеріали сайтів zotefoams.com та packagingeurope.com.