Торгівля на великі відстані існує вже століття, а то й тисячоліття, але і досі несе певний ризик для продавців і покупців – зникнення товару у дорозі. Причому цей ризик існує для будь-якого, навіть дешевого товару, але, природно, тим більша, чим більша ціна товару. Саме тому питання відстеження шляху руху продукту актуальне практично для будь-якої компанії.

Досі відстеження відправлень відбувається за штрих-кодами і так чи інакше засноване на ручній праці людини. І завжди є ризик помилки – елементарного людського чинника. Однак зараз починають з'являтись і альтернативні рішення. Одне з них нещодавно представила компанія Reelables. Вони запустили розробку, яка дозволяє друкувати етикетки, які можуть підключатися до мобільної мережі 5G, збирати та передавати точні дані для відстеження продукту в ланцюжку поставок.

Для виробництва етикеток використовується тонка плівка, в якій спеціальний чіп з'єднується з акумулятором за допомогою бездротової технології. Отримуємо тонкий і гнучкий дизайн, який дає можливість друку на ньому звичайними термопринтерами для штрих-кодів. Тобто не вимагає для свого застосування спеціального устаткування.

Виробник позиціонує нову технологію як оптимальне рішення для відстеження дорогих або фармацевтичних товарів, які найбільш схильні до ризиків шахрайства. І цілком можливо, що ця розробка відкриває нове вікно можливостей щодо точного та надійного відстеження товарів у реальному часі.

Використані матеріали сайтів reelables.com, packagingeurope.com